Η θεραπεία της Παχυσαρκίας έχει πολλές "θερμίδες"


Πως αισθάνεται κάποιος που μόλις έχει αφήσει μια δίαιτα; Πως είναι το συναίσθημα εξόδου από μια θεραπεία μείωσης βάρους; Η θεραπεία τέλειωσε, τι έχει αφήσει πίσω;


Μια ανάλυση πάνω στο κομμάτι της διαδρομής από μια δίαιτα σε μια άλλη. Κρίσιμα σημεία και κρίσιμες αποφάσεις που λαμβάνονται και πόσο κοστίζουν σ' αυτή. Οι πιθανότητες με μια νέα θεραπεία θα είναι μεγαλύτερες ή μικρότερες; Αναλύουμε πάνω σε θεραπείες που δεν τέλειωσαν, έμειναν στη μέση ή έφτασαν σε ένα καλό σημείο αλλά τα κιλά ξαναμπήκαν.


Τέλος μιας θεραπείας

Όταν μια θεραπεία τελειώνει αφήνει πίσω της τα εξής: τρομερή πίεση και ανάγκη για γρήγορη ανάκτηση της ελευθερίας, ανάγκη για εκτόνωση της ανάγκης 'θέλω να φάω όσο και ότι θέλω'. Το τοπίο χωρίς συνεδρίες φαντάζει Παράδεισος μιας και τίποτα δεν τους περιορίζει για προσετκικές συμπεριφορές, ζυγαριές, διαιτολόγια κτλ. Ο δρόμος είναι πλήρως ανοιχτός. Αν η θεραπεία έχει κρατήσει πάνω από 12μήνες και όσο πιο πολύ έχει διαρκέσει τόσο περισσότερη πίεση και ανάγκη για ελευθερία υπάρχει. Το τι έχει αφήσει πίσω της μια θεραπεία είναι καθοριστικό για την επόμενη θεραπεία, η οποία θα 'πατήσει' πάνω στην παλιά.


Οι θεραπείες εφαρμόζονται με τρόπο τέτοιο που δίνουν μια τέλεια πάσα για να μην ξανακάνει καμία προσπάθεια για αδυνάτισμα στο μέλλον, τουλάχιστον για τα επόμενα 3χρόνια. Αν μια θεραπεία έχει κρατήσει 12μήνες και έχει καταγραφεί στο 'λογισμικό' του πρωταγωνιστή ως πιεστική, ο χρόνος για ανασύνταξη δυνάμεων είναι τουλάχιστον τριπλάσιος του χρόνου θεραπείας. Μάλιστα είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε, ότι ο συναισθηματισμός που έχει διαμορφώσει η προηγούμενη θεραπεία είναι τέτοιος που για τα επόμενα 2-3 χρόνια ότι κιλά και αν έχει πάρει, ότι πρόβλημα υγείας και να έχει, αν οι βιοχημικοί δείκτες 'κοκκινίζουν', ότι και αν συμβαίνει στο γύρω σύμπαν, καμία δύναμη δεν είναι ικανή να αντιστρέψει αυτό το αρνητικό μέγεθος που η προηγούμενη δίαιτα έχει διαμορφώσει και μια νέα θεραπεία να εκκινήσει. Ο οργανισμός μας υπακούει στο 'πες του τι θες να κάνω αρκεί να μην μου πεις να πάω σε διαιτολόγο'.


Στο τέλος μιας θεραπείας σχεδόν 'μισούμε' το διαιτολόγο μας. Η διαπροσωπική σχέση έχει πραγματικά αλλοιώσει πολύ τα χαρακτηριστικά του ειδικού. Θα μπορούσε να ήταν ένας άριστος και τέλειος ειδικός, αλλά η ίδια η θεραπεία εξάγει συναισθήματα αρνητισμού και φθοράς της συνεισφοράς του ειδικού στη θεραπεία που μπορούν μόνο να τον μισήσουν. Ο διαιτολόγος αυτός δεν θα επιλεγεί ξανά και είναι βασικό χαρακτηριστικό των θεραπειών. Δύσκολα πας στον ίδιο διαιτολόγο, γιατί δίαιτα για σένα είναι εκείνος. Δύσκολα θα ξανακάνεις δίαιτα με φυσική παρουσία του ειδικού. Δεν έχεις πρόβλημα με τη δίαιτα, αλλά με τον ειδικό που σου συμβολοποιεί τις αδυναμίες σου. Το να μην μπαίνει τόσο όσο η ίδια θεραπεία χρειάζεται, η Ψυχολογία ως επιστήμη στη Διαιτολογία, είναι ένα τεράστιο λάθος που η ίδια Διαιτολογία θα πληρώνει για πάρα πολλά χρόνια και σε αυτό το σημείο φαίνεται ξεκάθαρα.


Ηλεκτρονικό αδυνάτισμα

Τα επόμενα χρόνια το ηλεκτρονικό αδυνάτισμα ως ιδιαίτερη ανακούφιση στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν πάει σε διαιτολόγους θα σαρώσει. Οι μεσήλικες θα το επιλέγουν όχι ως θεραπεία, αλλά ως ανακούφιση, ότι κάτι κάνουν. Οι απογοητευμένοι νεο-παχύσαρκοι μέσα από 'καμμένες' θεραπείες θα εκτονώνουν την ανάγκη τους για αδυνάτισμα μέσα από εφαρμογές, diet apps, ολογραμματικούς διαιτολόγους, βιντεάκια τηλεαδυνατίσματος και smart diet phones.


Η φυσική παρουσία έχει 'κάψει' την ανάγκη τους για αδυνάτισμα δια του προσώπου και μεταξύ της προηγούμενης δίαιτας και της επόμενης θα παρεμβάλλεται το ηλεκτρονικό αδυνάτισμα, το οποίο θα προσφέρει ακριβώς αυτό που ζητάς, δεν θα έχεις απέναντι άνθρωπο. Δεν θα έρχεσαι σε τριβή με κανένα και κανείς άνθρωπος δεν θα προσωποποιεί τις αδυναμίες σου. Κανείς δεν θα σε ελέγχει αν έχασες ή όχι και πότε θα ζυγιστείς. Οι νεο-παχύσαρκοι σε κάθε χώρα, επειδή πια θα έχουν επιλογή θα διαλέγουν κυρίως θεραπείες απουσία προσώπου και βλέπουμε για αδυνάτισμα.


Επόμενη θεραπεία

Αν η προηγούμενη θεραπεία έχει κρατήσει πάνω από 12μήνες και περιλαμβάνει εβδομαδιαίες συνεδρίες, διαιτολόγιο, ζύγισμα κτλ. ο πρωταγωνιστής θα βγει από την θεραπεία κυριολεκτικά εξοντωμένος. Το πρώτο πράγμα που έχει στο μυαλό του είναι 'θ΄αργήσω πολύ να ξανακάνω δίαιτα', ίσως να μην ξεκινήσει και ποτέ. Ένα είναι το σίγουρο, ότι όλο το διάστημα μέχρι να ξεκινήσει, ο οργανισμός του θα παλεύει να διαλύσει την ομίχλη που η διαπροσωπική σχέση έχει δημιουργήσει και θέλει πολύ χρόνο να το καταφέρει αυτό. Για να ξεκινήσει, πρέπει να έχει προς στιγμήν ένα καθαρό τοπίο και να βρει ένα τηλέφωνο ενός άλλου 'καλού' ειδικού. Όταν θα ξεκινήσει, οι μνήμες θα έρθουν τόσο γρήγορα και θα τον βγάλουν από τη θεραπεία που ούτε θα το πάρει χαμπάρι. Κάθε επόμενη θεραπεία είναι πολύ πιο δύσκολη, σύντομη και πολύ πιο απομακρυσμένη στο χρόνο. Η επαφή με τον ειδικό σε 'καίει'. Χωρίς να έχει μειωθεί η ανάγκη σου για αδυνάτισμα.


Η απώθηση που έχει δημιουργηθεί είναι πολύ μεγάλη και τρανό παράδειγμα είναι ο Αύγουστος ή κάποιο μεγάλο κενό στη θεραπεία. Το οποίο θα φέρει τον πρωταγωνιστή κοντά στο συναίσθημα 'πόσο πιο όμορφα είναι χωρίς έλεγχο' και μετά από διακοπές πολλοί δεν ξεκινούν, κυρίως αυτοί που είναι σε φάση μετά από αδυνάτισμα να παίρνουν κιλά(εντός θεραπείας) και η θεραπεία τους έχει κρατήσει 12-14 μήνες ίσως και παραπάνω. Πολλοί δεν ξεκινάνε και η θεραπεία αν έκανε την ψυχανάλυση της θα ήξερε το λόγο, αλλά δεν. Γιατί όταν βγαίνει κάποιος από μια μεγάλη θεραπεία, ξεκινάει πολύ δύσκολα; Είναι νομίζω ακατόρθωτο να βρεις την ψυχική διάθεση να είσαι καλύτερος σε μια νέα θεραπεία. Φανταστείτε να έχει χάσει κάποιος σε μια θεραπεία που έχει κρατήσει 20μήνες, 30+ κιλά. Αν ο άνθρωπος αυτός ξαναπάρει κιλά θέλει 5-7 χρόνια για μια νέα προσπάθεια. Κοιτάξτε όμως τι κακό μπορεί να κάνει ένας εξουθενωμένος-καμμένος πρωταγωνιστής, από μια πιεστική δίαιτα. Θα ξεκινήσει μετά από 5-7 χρόνια, τα οποία δεν είναι κενά ασθενείας, είναι αντίθετα γεμάτα από μηχανισμούς που σε ωθούν στο να ξαναπάρεις τα κιλά. Θα πάρεις όλα όσα έχασες σε 8-10 μήνες και τα υπόλοιπα χρόνια θα πάρεις άλλα 10-15 κιλά. Άντε μετά όταν ξεκινήσει αυτός ο άνθρωπος να μπορείς να πιστέψεις ως ειδικός ότι θα ξεπεράσει εύκολα τους αμυντιικούς μηχανισμούς που η προηγούμενη θεραπεία έχει δομήσει, να χάσει κιλά και να μπει και σε στάδιο σταθεροποίησης.


Θες πάρα πολύ χρόνο. Έτσι επιστρέφουμε πάλι στην αρχή.


Συμπεράσματα

 1. Πολλές ευκαιρίες να χάσεις κιλά δεν θα έχεις σε 1 ζωή, οπότε πρέπει να ψάξεις καλά τι θα κάνεις

 2. Αδυνάτισμα πάνω από 20+ κιλά θα χρειαστεί περίπου 10χρόνια για να θέσεις εαυτό και πάλι στη διάθεση ενός νέου αδυνατίσματος

 3. Τα ίχνη που αφήνει μια παλιά θεραπεία δεν διαγράφονται ποτέ

 4. Η πιο φθοροποιός δύναμη σε μια θεραπεία είναι η φυσική επαφή, αλλά συγχρόνως και η πιο θεραπευτική οδός

 5. Δύσκολα θα επιλεγεί ξανά ο ειδικός που μαζί του ακολουθήσατε μια θεραπεία πάνω από 6μήνες, ανεξαρτήτου αποτελέσματος

 6. Μια νέα θεραπεία είναι κατά 80% όλες οι παλιές

 7. Το ότι δεν ψυχογραφείται η θεραπεία είναι ένα μεγάλο αγκάθι στη θεραπεία της Παχυσαρκίας που είναι συνεχώς μπροστά μας. Η γνώση του πόσες θερμίδες έχει το φασολάκι, το μοσχάρι και η τομάτα δεν μας χρειάζεται ως γνώση στη καταπολέμηση της Παχυσαρκίας

 8. Ο ειδικός όταν ξεκινάει μια νέα θεραπεία αν δεν δώσει νέες διαστάσεις σε αυτή, θα αποτύχει

 9. Επιτυχία στο αδυνάτισμα δεν είναι σε 10χρόνια να είσαι τα 2 χρόνια, αδυνατισμένος με ημερομηνία λήξης και 8 χρόνια Παχύσαρκος εκπαιδευμένος να παχύνει και άλλο.


Πηγή

Δημοφιλή άρθρα
Πρόσφατα άρθρα
Αναζήτηση με ετικέτες
Ακολουθείστε με
 • Facebook Classic
 • Twitter Classic
 • Instagram Social Icon
RSS Feed

​Copyright © 2016 Χρήστος Βλάχος. | All rights reserved.

Designed & Created by Χρήστος Βλάχος​. | Είσοδος μέλους.