Θα κάνω μόνος μου δίαιτα


Ξέρω τι πρέπει να φάω... Όλοι έχουν πει την πραπάνω φράση και όλοι οι διαιτολόγοι την έχουν ακούσει.


Γιατί τελικά αφού ξέρουν τι πρέπει να κάνουν έρχονται σε 'μας; Γιατί αφού υπάρχουν 10δισεκατομύρια δίαιτες στο Διαδίκτυο η Παχυσαρκία καλπάζει; Γιατί αφού όλοι ξέρουν τον θερμιδομετρητή απ' έξω δεν αδυνατίζουν; Γιατί αυτοί που έχουν κάνει μια καλή δίαιτα και έχουν χάσει κιλά δεν δίνουν την μαγική συνταγή στους υπόλοιπους να τελειώνουμε με το θέμα 'βάρος'. Η απάντηση είναι ότι ψαρεύουμε σε λάθος νερά ή για να το πω καλύτερα "ε και τι έγινε που ξέρετε τι πρέπει να φάτε". Πως έχει καταλήξει κάποιος να νομίζει και αυτό να είναι μια σχεδόν καθολική άποψη ότι αν ξέρει τι πρέπει να φάει αύριο το πρωί όλη του η ζωή θα πάει να κάνει αυτά που ξέρει, δεν έχω καταλάβει. Αυτά που ξέρει είναι μια γνώση που ουδεμία σχέση έχει με την ζωή του, γιατί αν είχε δεν θα περίμενε εμάς να χάσει βάρος, δεν θα είχε πάρει καθόλου. Το ότι ξέρει τι πρέπει να φάει δεν έχει καμιά σχέση με το αδυνάτισμα και ο ειδικός δεν είναι εκεί για να του εξηγήσει το ότι αν φάει μελιτζάνες αντί για σουβλάκια θα χάσει κιλά. Ο ρόλος του δεν είναι αυτός αλλά να προσπαθήσει να συνθέσει μια θεραπεία η οποία να λαμβάνει επιμέρους τμήματα της ζωής του και της καθημερινότητας του.


Η θεραπεία είναι μια πολύ ανοιχτή διαδικασία, που είναι τόσο ζωντανή που ακούς την ανάσα της. Πολλές φορές ακούμε για επιτυχημένες δίαιτες εδώ και εκεί στον κόσμο που κυκλοφορούν μάλιστα και σε βιβλία και τρέχουν απελπισμένοι άνθρωποι να μάθουν τι τους συμβαίνει και τι κάνουν λάθος. Το πιο μεγάλο τους λάθος (είναι η 1000η φορά που το λέμε) είναι ότι δεν ξέρουν από τι πάσχουν. Δεν υπάρχουν μαγικές δίαιτες παιδιά, η ασθένεια σας αλλάζει τόσο γρήγορα πρόσωπα που δεν προλαβαίνεις σε 1 εβδομάδα να καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις, πόσο μάλλον μια διατροφή που έρχεται ως επιτυχημένη από την άλλη άκρη του πλανήτη.


Ο ειδικός ξέρει ότι όχι μόνο επιτυχημένες συνταγές που να μπορείς ελεύθερα να την δώσεις και σε άλλον δεν υπάρχει, αλλά και ο ίδιος που πέρυσι ενδεχομένως έκανε θεραπεία και έχασε βάρος μπορεί να κάνει το ίδιο πράγμα και μετά από 3 χρόνια και να μην χάσει γραμμάριο. Οι συζητήσεις περί μαγικών διαιτολογίων που αδυνατίζουν χωρίς να πάμε στον ειδικό είναι παραμύθια!


Αδυνάτισμα χωρίς διαιτολόγο

Στο μεγάλο θέμα μας, μπορεί να χάσει κιλά κάποιος χωρίς διαιτολόγο; Όχι!!!

Η θεραπεία της Παχυσαρκίας είναι μια πολύ δύσκολη θεραπεία, με πολλά στάδια και πολλές διακυμάνσεις και προσαρμογές που πρέπει να γίνουν. Η δίαιτα ως θεραπεία έχει μια ιδιαιτερότητα που χρίζει "ειδικής φροντίδας" και αυτός είναι ο χρόνος! Ο χρόνος δεν θα πάρει ποτέ μπρος όσο μέσα στον θεραπευόμενο δεν κουνηθούν κάποια γρανάζια και όσο το πλαίσιο δεν μπαίνει ο χρόνος δεν αποκτά οντότητα. Είναι σαν τα σύννεφα που δεν θα γίνουν ποτέ βροχή, αν δεν πυκνώσουν, έτσι και ο χρόνος πρέπει να πυκνώσει για να γίνει κιλά. Ο χρόνος θα πυκνώσει όταν αρχίσει να οριοθετείται και αυτό απαιτεί την παρουσία του ειδικού. Ο ειδικός ακούει την ανάσα της ασθένειας αλλά και την ανάσα του θεραπεύομενου και πρέπει σε πολύ λίγο χρόνο να βρει λύσεις.


Αδυνάτισμα χωρίς ειδικό είναι αδυνάτισμα από Δευτέρα, ο χρόνος μεταφέρεται, ακυρώνεται, ξεχνιέται, βαριέται, μπορεί το αδυνάτισμα να μεταφερθεί από το αύριο στο ποτέ και απ' το ποτέ στο σύμπαν. Γι' αυτό το "ξέρω μια καλή δίαιτα" είναι αδιάφορο στο αδυνάτισμα. Ο χρόνος είναι το κλειδί και τα γρανάζια που ελέγχει, αυτά πρέπει να ξεκολλήσουν!


Πηγή

Δημοφιλή άρθρα