Πριν αδυνατίσεις για να αδυνατίσεις

Τι πρέπει να έχει πετύχει ένα διαιτολόγιο για να μπορέσει να τροχιοδρομήσει τον θεραπεύομενο; Τι πρέπει να έχει συμβεί για να μπορέσει να εφαρμόσει ο πρωταγωνιστής τη θεραπεία που θα του προταθεί; Ποια είναι τα επικίνδυνα σημεία που θα πρέπει να αποφευχθούν; Ποιοι είναι οι λόγοι που μπορεί να κάνουν ένα διαιτολόγιο να έχει πολύ σύντομη διαδρομή; Στο σημερινό μας άρθρο θα εξηγήσουμε πως περνούν οι πρώτες εβδομάδες και πως η θεραπεία γεννά - ή και το αντίστροφο - έναν άλλο κόσμο μέσα στον θεραπευόμενο.

Οι πρώτες εβδομάδες

Στην πρώτη συνεδρία μας τονίζονται τα εξής απ' τον υποψήφιο θεραπευόμενο.

  • Θέλει να δει άμεσα αποτελέσματα στην ζυγαριά

  • θέλει να δει το σώμα του να αλλάζει

  • θέλει να πάρει θάρρος απ' το αποτέλεσμα για να μπορέσει να συνεχίσει

  • θέλει μια δίαιτα που να έχει δραστικά αποτελέσματα για να μην απογοητευτεί

  • θέλει να μην ζοριστεί πολύ με το φαγητό

  • θέλει να μην πεινάει και θέλει να μην στερηθεί τα γλυκά.

Αυτό αποτελεί το μίγμα της πρώτης συνεδρίας και αυτά που μας τονίζει ο θεραπευόμενος.

Εμείς ως ειδικοί ξέρουμε πολύ καλά τι θα ακούσουμε και οφείλουμε να τονίσουμε μερικά πράγματα στον πρωταγωνιστή για να αποφευχθούν λάθη, παρερμηνείες και προσδοκίες που υπερβαίνουν τις δυνατότητες του οργανισμού.


Ο ειδικός δεν ξέρει πόσα κιλά θα χαθούν με την διατροφή που θα δώσει, γιατί αν ήξερε θα ήταν αρθρογράφος σε περιοδικά μεταφυσικού τύπου. Δεν μπορεί να δώσει μια διατροφή η οποία να ανταποκρίνεται στο στιγμιαίο ενοχικό συναίσθημα της στιγμής και όποιον πάρει ο χάρος, άσε το σώμα να διαλυθεί αρκεί να ικανοποιήσω τις ενοχές μου, αυτά δεν μπορούν να γίνουν δεκτά. Δεκτά δεν μπορούν να γίνουν επίσης και οι παροδικές ανάγκες για "θέλω να πέσει η κοιλιά γρήγορα, θέλω να δω αποτελέσματα γρήγορα να μην απογοητευτώ" και διάφορα άλλα τέτοια που σκοπό έχουν να 'αφυδατώσουν' πολύ γρήγορα τη θεραπεία για να ικανοποιηθούν ανάγκες της στιγμής. Μάλιστα πολλές φορές οι θεραπευόμενοι μας ζητούν ακραίες δίαιτες για να χάσουν γρήγορα κιλά αρκεί να δουν να χάνουν βάρος και μας λένε "δώσε μου ότι νομίζεις αρκεί να χάσω κιλά". Είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα αρκεί να χάσουν κιλά. Στο βωμό των ενοχών ο άνθρωπος είναι ικανός να τα δώσει όλα.


Να πούμε και εμείς την άποψη μας γι' αυτό για να γίνει κατανοητό τι διακυβεύεται. Όταν ζητάει ένας άνθρωπος να χάσει γρήγορα κιλά, δεν μιλά ο ήρεμος εαυτός του αλλά οι ενοχές του, οι οποίες είναι ικανές να τον σκοτώσουν πολλές φορές και όσες ακόμη χρειαστεί μέχρι να καταλάβει ότι οι ενοχές αυτές κρατάνε περίπου 2 εβδομάδες και φεύγουν. Κατόπιν, θα πάρει τη σκυτάλη η καθημερινότητα που θα κάνει "ταμείο". Δεν μπορεί ο άνθρωπος να φύγει μακριά απ' την καθημερινότητα του. Όσο πιο σφιχτές δίαιτες, τόσο η ανάγκη του οργανισμού για επιστροφή στην παλιά διατροφή δυνατότερη. Ο ειδικός ξέρει πολύ καλά πως θα είναι ο θεραπευόμενος σε 6 εβδομάδες και οφείλει να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα γνωρίζοντας το ψυχογράφημα του θεραπευόμενου και μετά από 2, 4, 6, 8 εβδομάδες, τυχόν λάθος σχεδιασμοί στην αρχή θα επιφέρουν ναι μεν μείωση του βάρους, αλλά και ταχεία πτώσης της επιθυμίας για θεραπεία. Απ' τη μία πλευρά ο θεραπευόμενος να πιέζει και απ' την άλλη η φύση της ασθένειας. Το μίγμα και οι αποφάσεις εκρηκτικές.

Αποτέλεσμα

Αν το αποτέλεσμα είναι μικρό η θεραπεία θα κάνει απ' την αρχή μεγάλη κοιλιά και οι προσδοκίες θα πέσουν απότομα και γρήγορα σε βαθμό τέτοιο που είναι δύσκολο να ξανασηκωθούν. Αν το αποτέλεσμα πάει να ξεπεράσει τους γήινους ρυθμούς της καθημερινότητας του πρωταγωνιστή θα είναι σαν να του ζητάει "χάσε το βάρος που μπορείς να χάσεις σε 2 ημέρες σε μία", πιέζεται δηλαδή οργανισμός να φέρει στο μισό χρόνο αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα οι εσωτερικές δυνάμεις ανάκτησης της ομοιόστασης να θεριεύουν σε βαθμό επικίνδυνο.


Μια δίαιτα εξαντλητική αφήνει πίσω της τόσο μεγάλες επιπτώσεις που πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια για να μπορέσεις να δεις ότι κάτι πρέπει να κάνεις με το βάρος σου.


Πως λοιπόν ο ειδικός θα προκαλέσει τόσο μεγάλο κακό στο βωμό μια ψευδο-διαφήμισης και μιας ανάγκης εκτόνωσης ενοχών; Έτσι λοιπόν το αποτέλεσμα δεν πρέπει να είναι και μεγάλο.


Ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα που δεν θέτει τον οργανισμό σε ακρότητες και ζητά απ' τον θεραπευόμενο να δώσει αυτά που μπορεί είναι ικανό να αρχίσει να διαμορφώνει μια ταυτότητα "χωνεύσιμης" θεραπείας και να βάλει τον θεραπευόμενο σε μια υγιή ταχύτητα. Είναι πολύ σημαντικό να συμβιβαστεί ο θεραπευόμενος με την ταχύτητα που αυτή δρα πάνω του και να την αποδεχτεί ως δικιά του. Μέσω αυτής της οδού ανοίγουν οι δρόμοι της αποδοχής και της θεραπείας. Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν κάτι που θεωρούν ξένο, προσωρινό και ύστατη λύση που αν μπορούν θα την αποφύγουν γιατί ποιος θέλει τώρα να στερηθεί τα επιούσια. Έτσι παίρνεις ότι δίνεις. Όταν ο θεραπευόμενος σεβαστεί την ασθένεια του, θα τον σεβαστεί και αυτή, η θεραπεία θα φτιάξει έναν ρυθμό δικό της και μέσα σε αυτό το αποτέλεσμα θα έρθει για να επιβεβαιώσει την προσπάθεια.


Το αποτέλεσμα επιφέρει αλλαγές συναισθηματικές που στην αρχή θα φάνταζαν χαοτικές, έτσι απόψεις για την ομορφιά, το σεξ, την αισθητική, τη δίαιτα, τα όρια, την ανάγκη για πειθαρχία αναθεωρούνται, σε βαθμό ικανό να σε κάνει να παραφράσεις τη γνωστή ρήση "όταν φλερτάρεις το σκοτάδι, το σκοτάδι είναι ικανό να μην δεχτεί τον έρωτα σου, λόγω εκτυφλωτικής λάμψης".


Πηγή

Δημοφιλή άρθρα