top of page

1 Kg φεύγει και άλλο ένα έρχεται


Η σημερινή μας ανάλυση θα συντονιστεί σε συνθήκες δίαιτας και θα περιγράψει δύσκολες μάχες που δίνει ο οργανισμός μας μέσα σε μια θεραπεία αδυνατίσματος.


Το άρθρο θα επικεντρωθεί στο αποτύπωμα μιας δίαιτας στο βάρος και πιο συγκεκριμένα πως μια θεραπεία είναι συγχρόνως και μια αντι-θεραπεία.


Τι συμβαίνει όταν χάνουμε 1κιλό; Ποιες άμυνες διεγείρονται και τι ρόλο παίζουν στο αδυνάτισμα, αλλά και σε επόμενες προσπάθειες για μείωση του βάρους; Πως μια θεραπεία μπορεί να αφήσει αποτυπώματα για πολλά χρόνια μετά;


1 κιλό φεύγει και 1 κιλό έρχεται

Όταν μια δίαιτα ξεκινά η καθημερινότητα του θεραπευόμενου μπαίνει σε άλλο ρυθμό. Αν θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάτι αλλάζει περισσότερο απ' όλα, αυτό είναι η πίεση που αισθάνεται ο θεραπευόμενος μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο να καταφέρει να πετύχει ένα αποτέλεσμα. Η πίεση όσο περνάνε οι εβδομάδες γίνεται αφόρητη. Μετά τις πρώτες 6 εβδομάδες που ο προσανατολισμός του θεραπευόμενου είναι να διαγράψει τις ενοχές του, μετά κάνει την εμφάνιση του ένα βασικό μικρόβιο που αποτελεί την αιχμή ενός μεγάλου μηχανισμού που αντιστέκεται στη δίαιτα και θέτει ως στόχο του να πάρει κάθε βάρος που χάνεται πάλι πίσω.


Κάθε κιλό που χάνεται ένας ισχυρός μηχανισμός στήνεται για να πάρει το κιλό αυτό πίσω. Όσο πιο γρήγορα και βίαια χαθεί το κιλό αυτό τόσο πιο βίαια θα δράσει και ο μηχανισμός αυτός. Με μια αργή διαδικασία το μικρόβιο μεγαλώνει, πράγμα που κάνει τη διαδικασία μη ορατή, τουλάχιστον στην αρχή της. Κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί και να φανταστεί τι θα συμβεί σε λίγο καιρό και ότι έχουμε χτίσει στην αρχή της θεραπείας τέτοιους καρπούς θα δρέψουμε μετά.


Μικρόβιο

Μέσα στη θεραπεία και απ' τη στιγμή που θα τεθούν τα χρονικά όρια κάθε φορά που ασκείται μια εσωτερική πίεση η ζυγαριά να κατέβει, μέσα στον θεραπευόμενο μεγαλώνει ένα μικρόβιο που στην αρχή δεν έχει δύναμη, αλλά στόχος του είναι να επιστρέψει ο οργανισμός σε μια κανονικότητα, δηλαδή να μην κάνει δίαιτα και να τρώει όπως πριν.


Η δίαιτα για τον οργανισμό (αν και ευεργετική) αναγνωρίζεται ως μια μη φυσιολογική συνθήκη που πρέπει να τελειώνει γρήγορα. Όσο διαρκεί η έκτακτη αυτή συνθήκη τόσο περισσότερο μεγαλώνει το μικρόβιο. Ο χρόνος κυλά με το μέρος του μικροβίου, που όσο περισσότερο η δίαιτα προχωρά τόσο πιο ισχυρό γίνεται το μικρόβιο. Στην αρχή της θεραπείας το μικρόβιο είναι πολύ μικρό και δεν μπορεί να γίνει ορατή η παρουσία του. Αρχίζει να απασχολεί τη θεραπεία όταν ειδικός και θεραπευόμενος διαπιστώσουν ότι 'η ζυγαριά κόλλησε'. Εκεί έρχεσαι και πέφτεις με φόρα πάνω στον τοίχο. Η ζυγαριά κόλλησε και δεν θα ξεκολλήσει εντός θεραπείας ποτέ ξανά. Το μικρόβιο μεγάλωσε πολύ και μόλις το είδαμε. Πριν δεν μπορούσαμε να το δούμε γιατί η θεραπεία ασκούσε μια πίεση στο θεραπευόμενο που κάλυπτε το μικρόβιο το οποίο μεγάλωνε. Εμείς απλά ξεκινήσαμε να το βλέπουμε όταν μεγάλωσε πολύ.


Η θεραπεία όπως ασκείται στις μέρες μας ασκείται μονοθεματικά, πως θα χάσει ο θεραπευόμενος κιλά και τέλος. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο απο κει και πέρα. Οι γενιές των παχύσαρκων που έκαναν δίαιτες πάχυναν και άλλο, μεγάλωσαν κάνοντας δίαιτας πάχυνσης όχι αδυνατίσματος. Ο λογαριασμός έφτασε. Κάθε δίαιτα που δεν αποκτά γνώση της προσωπικότητας της θα είναι δίαιτα πάχυνσης.


Μετά τη δίαιτα

Που θα δούμε εντονότερα το φαινόμενο του αδηφάγου μικροβίου; Όταν τελείωσει η δίαιτα! Με το που τελειώσει αναλαμβάνει η αντιδίαιτα. Τα περισσότερα κιλά μετά από μια δίαιτα μπαίνουν αμέσως μόλις αυτή τελειώσει. Μπαίνουν ραγδαία μιας και το μικρόβιο είναι τόσο μεγάλο πια που ελέγχει τα πάντα και προσπαθεί να πάρει πίσω ότι κιλό χάθηκε. Ποιος θα κάτσει να σκεφτεί εκεί το μηχανισμό που είναι μέσα του έτοιμος να καταπιεί όλη την προσπάθεια μέσα σε μερικές μέρες; Εμείς τον θρέψαμε και τον μεγαλώσαμε και τον φτάσαμε σε σημείο ωριμότητας. Κάθε δίαιτα είναι μια αντιδίαιτα και κάθε κιλό που νομίζουμε ότι χάνεται, δεν χάνεται απλά μεταφέρεται στο πρώτο κενό που δεν θα υπάρχει η πίεση της ζυγαριάς. Τι θα μείνει στο τέλος; Θα μείνουν τα κιλά που είχαμε πάντα, διογκωμένα κατά 10-20% και ένας μηχανισμός αντιδίαιτας με μνήμη που τον εκπαιδεύσαμε εμείς και θα είναι πάντα έτοιμος κάτω υπό τις ίδιες συνθήκες να δράσει.


Ο μηχανισμός αυτός δεν θα φύγει ποτέ από τη μνήμη μας. Ο ειδικός που αναλαμβάνει ανθρώπους που έχουν κάνει πάνω από μία δίαιτα έχει ένα τρομερά δύσκολο έργο και με πολύ λίγες πιθανότητες η επόμενη θεραπεία να πετύχει. Το τέρας είναι δημιούργημα μας.


ΠηγήΔημοφιλή άρθρα
Πρόσφατα άρθρα
Αναζήτηση με ετικέτες
Ακολουθείστε με
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Instagram Social Icon
RSS Feed
bottom of page