Θα πάω όποτε θέλω στο διαιτολόγο!


Γεια σας. Στο σημερινό μας άρθρο περιγράφουμε τα βήματα ενός ανθρώπου που θέλει να αδυνατίσει και του προτείνεται να επισκέπτεται όποτε θέλει εκείνος το διαιτολόγο του. Πιστεύουμε ότι οι λεπτομέρειες κρύβουν τον διάβολο και τον κρύβουν καλά.


Σκοπός μας σήμερα να εξηγήσουμε πώς μια λεπτομέρεια πολύ σημαντική καθορίζει την πορεία της προσπάθειας.


Η βάση της θεραπείας έγκειται εκεί κατά ένα μεγάλο μέρος. Σήμερα, θα θέσουμε το ανοιχτό ερώτημα και την δική μας άποψη, στην ερώτηση, τι θα συμβεί αν διαλέξει αυτός που θέλει να αδυνατίσει το χρόνο που θα επισκέπτεται τον διαιτολόγο του; Τα συμπεράσματα είναι όντως ενδιαφέροντα και οπτικοποιούν και την άποψη-συμπεριφορά του υποψήφιου θεραπευόμενου.


Έχουμε υποστηρίξει και αναλύσει σε προηγούμενα άρθρα μας ότι το διαιτολόγιο-φυλλάδιο οδηγιών είναι ένα βραχύπνοο σχέδιο καταπολέμησης της παχυσαρκίας, τόσο βραχύπνοο όση η διάρκεια της φλόγας ενός σπίρτου. Είναι παρωχημένος τρόπος αντιμετώπισης και η εφαρμογή του έχει δημιουργήσει ένα μύθο που οι νέοι διαιτολόγοι παλεύουν περισσότερο με το να αντικρούσουν το μύθο παρά να λύσουν προβλήματα πελατών-ασθενών τους.Πολύ σύντομα βαίνει προς την δύση του, αν και στο μυαλό ανθρώπων που έχουν κάνει δίαιτες δύει μόνιμα χωρίς να ανατέλλει. Ο πελάτης-ασθενής λοιπόν τρεις λέξεις έχει στο μυαλό του πριν πάει στο διαιτολόγο, δίαιτα(φυλλάδιο)-πείνα-ζυγαριά. Σκέφτεται ότι θα πάει θα ζυγιστεί και θα πάρει ένα πρόγραμμα με φακές, κοτόπουλο, ψωμί και τόνο και θα πάει να το εφαρμόσει πεινώντας λίγο ή πολύ και τα κιλά θα φεύγουν. Κάθε εβδομάδα θα επισκέπτεται τον διαιτολόγο και επειδή θα ντρέπεται να μην έχει χάσει, θα προσέχει και θα χάνει. Ο έλεγχος, η ζυγαριά, η επιτήρηση, η ντροπή είναι έννοιες που στριφογυρίζουν στο μυαλό του και αυτό είναι κάτι που ο διαιτολόγος το ξέρει. Αν μεταφέρουμε όμως το βάρος της απόφασης στον πελάτη - ασθενή να χειριστεί τις έννοιες αυτές, να διαλέξει αυτός πότε θα επισκέπτεται τον διαιτολόγο του. Αφήνουμε να επιλέξει ο πρωταγωνιστής λοιπόν αν θα αδυνατίσει και πως θα αδυνατίσει για να δούμε και εμείς ως ειδικοί πως θα συμπεριφερθεί αίροντας την πίεση που ασκεί μια επίσκεψη και το ζύγισμα.


Του γίνεται λοιπόν η πρόταση απ'το διαιτολόγο του να διαλέξει κάθε πότε θέλει να τον επισκέπτεται. Εκείνος διαλέγει κάθε εβδομάδα και εκφράζει την αγωνία του και την ανάγκη του να αδυνατίσει. Όλα κυλάνε ομαλά ως την τέταρτη εβδομάδα όπου και μας παίρνει τηλέφωνο και μας λέει ότι αισθάνεται ότι μπορεί να το χειριστεί μόνος του και θέλει να μας επισκέπτεται κάθε δύο εβδομάδες πράγμα που είναι δική του επιλογή και ο διαιτολόγος απλά συμμετέχει στην απόφαση. 3-4 κιλά είναι πιθανό να έχουν χαθεί. 9η-12η εβδομάδα και το τηλέφωνο ξαναχτυπά και μας ενημερώνει ότι θα έρχεται ανά τρεις εβδομάδες ή μια φορά το μήνα. Στην επίσκεψη που θα κάνει αμέσως μετά απ' αυτό το τηλέφωνο θα έχει πάρει πιθανόν 2-3 κιλά, θα βρίσκεται δηλαδή κάπου στα ίδια με την αρχή. Ο πρωταγωνιστής βέβαια δεν θα συνεχίσει και απλά μας λέει 'θα σας πάρω εγώ για να έρθω' πράγμα το οποίο ερμηνεύεται με τον σωστό τρόπο από τον έμπειρο διαιτολόγο. Η δίαιτα έχει διαρκέσει περίπου τρεις μήνες και αποτέλεσμα δεν υπήρξε, αλλά στις ερωτήσεις που του γίνονται θες να αδυνατίσεις εκείνος απαντά, ναι. Τι έφταιξε, τι πήγε στραβά;


Οι 'δυνάμεις' που ωθούν έναν άνθρωπο στο να αδυνατίσει είναι διαφορετικές απ' αυτές που τον κρατούν στην θεραπεία και αυτό πρέπει να του εξηγηθεί για να το καταλάβει, δηλαδή 'το πήρα απόφαση' είναι κάτι που διαρκεί εξαιρετικά λίγο, η επεξήγηση του τεχνικού κομματιού μιας δίαιτας βάζει τον πρωταγωνιστή συμμέτοχο και γνώστη, του τι πρέπει να κάνει και τι θα συναντήσει. Στο μυαλό του πρωταγωνιστή όταν ξεκινά μια δίαιτα υπάρχει ένα 'μικρόβιο' στην αρχή είναι πολύ μικρό και ονομάζεται 'τινάζω από πάνω μου την πίεση της ζυγαριάς', όσο περνάει ο καιρός η πίεση, που γεννάται από τον ίδιο, αυξάνεται, σε κάθε επίσκεψη ένα πράγμα σκέφτεται 'πως θα τινάζω από πάνω μου αυτή την πίεση', με αποτέλεσμα να ξεκινούν οι ακυρώσεις και οι αναβολές. Έχουν πάντα αυξανόμενο ρυθμό γιατί ασκούν μια εκτόνωση και μια αποσυμπίεση στην όλη προσπάθεια και ο πρωταγωνιστής γίνεται 'οδηγός αυτού του άρματος'. Αυτό που καθορίζει την θεραπεία πια, δεν είναι 'επισκέπτομαι για να αδυνατίσω' αλλά 'τι θα κάνω για να μην πιεστώ πολύ'. Περνάει στην θέση ένα και όλη του η συμπεριφορά ακολουθεί αυτό το δόγμα. Τι διέπει την θεραπεία μετά, ακυρώσεις, αναβολές, κανένα αποτέλεσμα, ξαναπαίρνει βάρος, πράγματα που οι περισσότεροι γνωρίζουν. Και το να αδυνατίσει δεν το θέλει; Απάντηση : τον νοιάζει αλλά η δύναμη της θέλησης είναι μια υπερεκτιμημένη έννοια με ολιγοήμερη δυναμική, αλλά πρέπει να πούμε ότι στην αρχή της είναι πολύ δυνατή και σε κάνει να αισθάνεσαι ότι θα φτάσεις μέχρι το τέλος. Αναλύσαμε παραπάνω έναν πελάτη που διαλέγει αυτός ποτέ θα πάει στον διαιτολόγο του. Τι συνέβη; Γιατί η διαδικασία της εξόδου από την δίαιτα επιταχύνθηκε. Γιατί από το 'πήρα απόφαση να αδυνατίσω' πήγαμε τρομερά γρήγορα στο 'πως δεν θα πιεστώ για να το κάνω'. Γιατί συνέβη τόσο γρήγορα; Μα γιατί χωρίς την συμβολή του ειδικού και την απαραίτητη 'ιχνηλάτηση' του τεχνικού κομματιού πάντα αυτή η πορεία θα συμβαίνει και αυτό θα συμβαίνει πάντα όταν κάποιος προσπαθεί να αδυνατίσει μόνος του. Το μυστικό δεν είναι στο διαιτολόγιο όπως είδατε αλλά στην 'ιχνηλάτηση', χωρίς αυτή χάνονται τα πάντα στην πορεία μιας θεραπείας.


Τι συναισθήματα αναδύονται μεταξύ του 'θέλω' και μεταξύ του 'φύγε';


Το τεχνικό κομμάτι στην πορεία μιας θεραπείας είναι το πιο καθοριστικό, η βάση του αδυνατίσματος είναι η επίσκεψη στον διαιτολόγο, στόχος των διαιτολόγων πρέπει να είναι να εμπλουτίσουν το κομμάτι της επίσκεψης με τέτοιο τρόπο που να είναι αποτελεσματικό και όχι βαρετό και διαδικαστικό, όπως πολλοί πελάτες μας αισθάνονται. Το πότε θα επισκέπτονται τον διαιτολόγο το καθορίζουν οι ειδικοί και πρέπει σε αυτό να είναι αδιαπραγμάτευτοι ακόμη και αν κρίνεται και αναγκαία η σύγκρουση με τον πελάτη-ασθενή μας. Ποια συναισθήματα πρέπει να αναγνωριστούν; 1)Είναι βαρετή 2)Κουράστηκα 3)Πάλι τα ίδια τρώω 4)Βάλε μου κάτι άλλο 5)Έφαγα θα έρθω την επόμενη εβδομάδα. Τα συναισθήματα αυτά θέλουν βαθιά ταυτοποίηση και πολύ ανάλυση δεν είναι τόσο επιφανειακά όσο θέλουν να τα παρουσιάζουν οι πελάτες-ασθενείς μας ούτε τόσο αθώα που απλά τα επικαλείσαι ξυπνώντας ένα πρωί. Πάντα πριν παρθεί μια απόφαση εξόδου από μια θεραπεία-δίαιτα έχει υπάρξει ένα διάστημα 2 εβδομάδων - 1 μήνα που κρίνουν την πορεία και την έξοδο. Αυτό το διάστημα παρουσιάζεται στο τέλος του τριμήνου μιας δίαιτας και εκδηλώνεται πάντα με τα ίδια χαρακτηριστικά. Το ενδιαφέρον που θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο μας είναι όταν ένας άνθρωπος κάνει πάνω από μία προσπάθεια μείωσης βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκεί τα αποτελέσματα είναι βουβά, καταστροφικά και διαρκούν πολλά χρόνια.


Στην θεραπεία μείωσης του βάρους αναδύονται δυνάμεις που δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμες, ικανές να καταστρέψουν κάθε προσπάθεια. Σίγουρα, υπάρχουν απαντήσεις, γιατί ενώ πολλοί άνθρωποι θέλουν πολύ να αλλάξουν τον κόσμο τους και τον εαυτό τους, καταλήγουν να μην το καταφέρνουν ή να το καταφέρνουν για λίγο. Σίγουρα η θεραπεία του δεν μπορεί να γίνει με 'ένα ληγμένο διαιτολόγιο' και σίγουρα μπορούμε να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα, ότι η παχυσαρκία 'φορά πολλά δέρματα' μέσα σε μια θεραπεία, τόσα πολλά που είναι αδύνατον να καταλάβεις κάποιες φορές τι είσαι και που πας.


Πηγή

Δημοφιλή άρθρα
Πρόσφατα άρθρα
Αναζήτηση με ετικέτες
Ακολουθείστε με
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Instagram Social Icon
RSS Feed

​Copyright © 2016 Χρήστος Βλάχος. | All rights reserved.

Designed & Created by Χρήστος Βλάχος​. | Είσοδος μέλους.