Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να αδυνατίσεις

Στο σημερινό μας άρθρο θα θέσουμε ένα υποθετικό σενάριο και θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε την αντίδραση του ανθρώπου σε αυτό με όρους δίαιτας πάντα. Έχουμε ξαναπεί ότι ο άνθρωπος που είναι σε πρόγραμμα έχει άλλο ρολόι απ' αυτό του τοίχου. Έχει 'ρολόι δίαιτα' και θα εξηγήσουμε τι εννούμε παρακάτω. Σκοπός του άρθρου να αναλύσει την αντίδραση του ανθρώπου σε μια μικρή αλλαγή σε μια συνθήκη που πρωταγωνιστεί στην θεραπεία. Τη συνθήκη χρόνος. Η προσέγγιση μας θα λάβει υπόψιν της την πολύ ανθρώπινη πλευρά μας και θα προσπαθήσει να κάνει σαφές ότι η δίαιτα ως θεραπεία είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο και εντελώς ανεξερεύνητο.


Κατά τη γνώμη μας το πιο σπουδαίο, σκοτεινό, αδιάγνωστο και σημαντικό κομμάτι στην θεραπεία δεν είναι πόσο αδυνάτισε κάποιος και τι έφαγε για να το καταφέρει, αλλά με τι ταχύτητα του γυρίζει πίσω ο οργανισμός του αυτό που εφάρμοσε πάνω του.

Το υποθετικό Σενάριο

Ο άνθρωπος έχει φτιάξει την καθημερινότητα του και την ζωή του σύμφωνα με τις επιθυμίες του και δεν τις αποχωρίζεται καθόλου εύκολα ή δεν τις αποχωρίζεται ποτέ, ακόμη και αν ρισκάρει τη ζωή του ή την ποιότητα της ζωής του.


Ας βάλουμε το υποθετικό σενάριο κάτω λοιπόν και ας κοντύνουμε το χρόνο δηλαδή ας πούμε ότι η μέρα αντί για 24 ώρες έχει 20 ώρες και ας πούμε ότι η εβδομάδα αντί για 7 ημέρες έχει 6. Η λογική σκέψη εδώ λέει το εξής, αν κοντύνουμε το χρόνο λογικά και οι επιθυμίες του ανθρώπου θα γίνουν λιγότερες, θα κοντύνουν και αυτές. Είναι σωστή αυτή η προσέγγιση;

Το σενάριο σε εφαρμογή Ας πούμε ότι ένας άνθρωπος ξυπνάει ένα πρωί και η μέρα από 24ώρες έχει 20, αυτός ο άνθρωπος υποθέτουμε ότι και λιγότερο θα τρώει και περιστολή επιθυμιών του θα κάνει. Ο κύριος αυτός λαμβάνει τρία μεγάλα γεύματα την ημέρα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) με πολύ συγκεκριμένες ώρες μέσα σ' αυτή.


Σενάριο 1ο - Θα ρίξει σε όλα τα γεύματα του τις ποσότητες με έμφαση περισσότερο στο τελευταίο γεύμα.

Σενάριο 2ο - Θα ρίξει τις ποσότητες ή θα κόψει εντελώς το τελευταίο γεύμα της ημέρας. Ποιο απ' τα δύο σενάρια είναι πιο πιθανό;

Τι συμβαίνει πραγματικά; Αυτό που πραγματικά θα συμβεί είναι το εξής: δεν θα κόψει τίποτα. Θα τρώει κανονικά όπως και πριν, με όλα τα γεύματα ακόμη και αν χρειαστεί να φέρει πιο νωρίς γεύματα. Δεν θα κόψει απολύτως τίποτα, όπως και αν κάνουμε το πρόγραμμα του. Θα τρώει κανονικά τις ίδιες ποσότητες, τα ίδια φαγητά, στην ίδια συχνότητα και στην ίδια ποσότητα. Η βασική μας υπόθεση έχει να κάνει ότι μειώνοντας τις ώρες της ημέρας θα τρώει λιγότερο. Λάθος, θα τρώει το ίδιο. Ο άνθρωπος δεν υπακούει στη συνθήκη χρόνος αλλά στην συνθήκη επιθυμία, άρα κάπου εδώ μποορύμε να αποχαιρετήσουμε την έννοια δίαιτα με την μορφή που την ξέρουμε και αυτό γιατί όλες μα όλες οι δίαιτες έχουν ως σημείο αναφοράς το χρόνο 'σε πόσο καιρό' , 'πόσα το μήνα', 'πόσα τη βδομάδα'.


Όλα τα διαιτολόγια στηρίζονται στον χρόνο 'τόσες θερμίδες σε τόσο χρόνο θα λαμβάνεις' για να έχεις αυτό το αποτέλεσμα, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι καταστολή επιθυμιών ή επιθυμίες σε ύπνο μέχρι να ξυπνήσουν και πάλι. Οι επιθυμίες δεν μειώνονται όμως τόσο γρήγορα όσο εμείς τους ζητάμε να μειωθούν και ασφαλώς το βλέπουμε αυτό στην αυτοματοποιημένη του μορφή. Διακόπτεις δίαιτα ξανά πάνω. Αδυνάτισες, ξανά πάνω. Η δίαιτα λοιπόν είναι μια μορφή καταστολής επιθυμιών και μόλις αρθεί το πλαίσιο ξανάρχονται να πάρουν και αυτά που τους κόπηκαν. Η προσθήκη βάρους γίνεται σχεδόν αυτοματοποιημένα. Αυτός που ήταν σε δίαιτα αμέσως μετά απ' αυτή παίρνει κατά μέσο όρο 0,150-0,230 γραμμάρια τη μέρα.

Επιθυμία και Χρόνος

Στη σύγκρουση επιθυμίας και χρόνου κερδίζει η επιθυμία. Μια δίαιτα λοιπόν διέπεται κυρίως από επιθυμίες, ο χρόνος απλά τις ακολουθεί. Ακόμη και αν η εβδομάδα είχε 6 ημέρες ο πρωταγωνιστής μας θα προσπαθούσε να χωρέσει και το Σάββατο και την Κυριακή μέσα σε αυτές τις μέρες. Το μυαλό του κατευθείαν θα οργάνωνε σχέδιο πως δεν θα χρειαζόταν να κόψει τίποτα. Σας φαίνεται μαγικός ο τρόπος που ο άνθρωπος σκέφτεται και λειτουργεί; Προσκυνάμε. Ίσως αν θα έκοβε κάτι να το έκοβε μετά από χρόνια και για λόγους άλλους, όχι για λόγους υγείας, δίαιτας, αισθητικής κτλ. Άμεσα και για πολύ καιρό μετά, ίσως και για πάντα δεν θα έκοβε τίποτα.


Φανταστείτε ότι έχουμε μια πλαστελίνη και μια πέτρα, η πέτρα αντιπροσωπεύει τις επιθυμίες μας και η πλαστελίνη το χρόνο. Το ένα αλλάζει το άλλο όχι.

Δίαιτες Τι ζητούν οι δίαιτες απ' τον ασθενή, να περιορίσει αυτό που τρώει και να εισάγει νέες συνήθειες. Εφικτό; Όχι. Τι θα κάνει ο ασθενής; Μέχρι την 8η εβδομάδα θα καταστείλει τις επιθυμίες του και μετά θα αρχίσει να τις ξαναφτάνει εκεί που ήταν και πριν ίδιες και απαρράλαχτες. Αλλά θα κάνει κάτι άλλο έξυπνο και πονηρό. Θα παίξει με το χρόνο. Αφού από τις επιθυμίες δεν θα ρίξει τίποτα θα παίξει με το χρόνο.


Πίσω από το χρόνο τι κρύβεται; Οι συνεδρίες, αναβολές, καθυστερήσεις, διακοπές, αυτό που χαρακτηρίζει τις δίαιτες δηλαδή, το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι.

Ο διαιτολόγος και ο Χρόνος Στα μάτια του ασθενή ο μόνος τρόπος που λογοδοτεί για τις επιθυμίες του είναι η επίσκεψη στον ειδικό, κανέναν άλλο λόγο δεν έχει να προσέξει και ούτε θα μπορέσει να εφευρεθεί τέτοια δίαιτα στο μέλλον. Γι΄ αυτό όλες οι διαδικτυακές δίαιτες δεν πρόκειται ποτέ να κάνουν τίποτα, ούτε τώρα ούτε ποτέ, άλλωστε δεν έκαναν τίποτα και παλιά. Θεραπεία που δεν καταστέλει επιθυμίες δεν είναι θεραπεία και καταστολή επιθυμιών στον άνθρωπο δεν μπορεί να γίνει.

Αλήθεια

Ας ομολογήσουμε τα εξής:

  1. ο ρόλος του ειδικού είναι να φέρνει στο γραφείο τον ασθενή και να 'λογοδοτεί' για τις επιθυμίες του με ένα 'βελούδινο' τρόπο

  2. ο ρόλος του ασθενή είναι να προσπαθεί να αποφύγει όσο το δυνατόν το να 'λογοδοτήσει' για τις επιθυμίες του

  3. ο μόνος τρόπος για να αδυνατίσει κάποιος είναι να μην γίνει αυτό στο πεδίο των επιθυμιών, χωρίς δίαιτες, χωρίς ζυγαριές και χωρίς πίεση

  4. όσο πιο πολύ αργεί να γίνει γνωστό αυτό και από τον ειδικό προς τον ασθενή και το αντίστροφο, απλά χάνεται χρόνος εις βάρος του ασθενή.

Πηγή: Τρόπος να ζεις

Δημοφιλή άρθρα
Πρόσφατα άρθρα
Αναζήτηση με ετικέτες
Ακολουθείστε με
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Instagram Social Icon
RSS Feed

​Copyright © 2016 Χρήστος Βλάχος. | All rights reserved.

Designed & Created by Χρήστος Βλάχος​. | Είσοδος μέλους.