Η Διαιτολογία αλλάζει - Brave new Calorie


Επιλέξαμε με το σημερινό μας άρθρο να καταθέσουμε την προσωπική μας άποψη για το ρόλο των θερμίδων στη ζωή μας. Τελικά μας βοήθησε να μετράμε θερμίδες και να ζυγίζουμε τα τρόφιμα;


Πόσο μας βοήθησε στο να ανατρέψουμε την δυναμική που έχει η ασθένεια της Παχυσαρκίας; Βοήθησε να αδυνατίσουμε; Τι στάση κρατούν οι διαιτολόγοι και ποιος ο ρόλος τους στην θεραπεία της ασθένειας;


Θερμιδομανία

Ίσως απ' τα πιο μοσχοπουλημένα βιβλία είναι και οι θερμιδομετρητές, υπάρχουν παντού και είναι το πιο απαραίτητο αξεσουάρ στην τσάντα ενός ανθρώπου που προσέχει τη διατροφή και την υγεία του. Απαραίτητο αξεσουάρ και του ανθρώπου που είναι σε θεραπεία αδυνατίσματος, οι θερμιδομετρητές μάλιστα υπάρχουν σε όλα τα μεγέθη, τσέπης, τσάντας, θερμιδομετρητής ακόμη και ολοκληρωμένων γευμάτων χωρισμένα σε μερίδες.


Θες τα φασολάκια σου με κοτόπουλο, θες τα γεμιστά σου γιαλαντζί ή με κιμά, θες το παστίτσιο με εκείνη την μπεσαμέλ ή με την άλλη, θες το Πάσχα σου με αρνάκι ή κατσικάκι, τα έχει όλα ο σύγχρονος θερμιδομετρητής.


Η ηλεκτρονική του δε μορφή είναι πια έτοιμη να βάλει τον κάτοχο του smartphone στον brave new world της global τεχνολογίας του ηλεκτρονικού αδυνατίσματος και χωρίς κόστος. Φθηνές υπηρεσίες στον κάτοχο ενός smartphone που μετράει θερμίδες για τα πάντα, κάνει συνδυασμούς, μετράει βήματα και τα συνδυάζει με τροφές, τα κάνει όλα και συμφέρει.


Σε άρθρο παλιότερα έχουμε υποστηρίξει ότι σε λίγα χρόνια ο i brain θα είναι αυτός που θα πάρει την σκυτάλη από τις apps που αφορούν αδυνάτισμα και θερμίδες. Το αδυνάτισμα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις θερμίδες που καταναλώνουμε σε μια σχέση που την καθορίζει η συνθήκη 'όταν ξέρεις τι τρως αυτό είναι δυνατό να αποτρέψει το ότι το τρως'. Με λίγα λόγια μας περιγράφεται η συνθήκη ότι 'η γνώση είναι πράξη ή ότι θα μπορούσε να γίνει'. Μας έκανε καλό να συνδυάζουμε την θερμιδική απόδοση των τροφών με το αδυνάτισμα; Η προσωπική μου θέση είναι αρνητική, ότι δηλαδή είτε ξέρουμε πόσες θερμίδες έχει μια σοκολατόπιτα είτε όχι, αυτό ουδεμία επίδραση έχει στην επιθυμία κάποιου να το φάει. Αυτό περνάει αδιάφορο, άρα όσο επιμόρφωση και να έχουμε πάνω σε θέματα θερμιδικής απόδοσης τροφών μας αφορούν αλλά όχι για το αδυνάτισμα.


Στροφή προς άλλη γνώση

Η επιστήμη της Διαιτολογίας έχει ξεκινήσει και κάνει μια στροφή προς άλλες γνώσεις αναζητώντας ουσιαστική θεραπεία και σε άλλες επιστήμες, αλλά είναι έτοιμες και εκείνες να υποδεχτούν μία ερώτηση που δεν ακόμη διαμορφωθεί η απάντηση της.


Η Διαιτολογία εκτός από το να μετράμε θερμίδες δεν μας παρέχει κάποια άλλη γνώση που θα μας είναι χρήσιμη στην δουλειά μας και αυτό που οι πελάτες μας ζητούν από μας σε ποσοστό 90% είναι να αδυνατίσουν. Άρα η πρακτική σχέση θερμίδων και αδυνατίσματος εφαρμογή δεν έχει και οι διαιτολόγοι στρέφονται σε επιστήμες οι οποίες είναι ανέτοιμες να δώσουν απαντήσεις και ο κόσμος από κάτω ζητάει και άλλο...και άλλο αδυνάτισμα, που εμείς δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε. Στρεφόμαστε για παράδειγμα στην επιστήμη της Ψυχολογίας για απαντήσεις, εισπράττουμε σημαντική γνώση αλλά πάλι υπάρχει ένα σημαντικό κενό, δηλαδή, όντας σε θεραπεία ένας άνθρωπος πως θα αισθάνεται την τρίτη εβδομάδα δίαιτας, πως την τέταρτη, την πέμπτη, στην συντήρηση και μετά από ένα χρόνο δίαιτας τι χειρισμούς πρέπει να κάνουμε. Η ίδια η θεραπεία παράγει μια συστημικότητα που δεν την γνωρίζει καμία επιστήμη και εδώ μένουν να γίνουν πάρα πολλά πράγματα.


Ο κόσμος έχει ανάγκες που εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε και μετράμε θερμίδες παρέχοντας υπηρεσίες που δεν χρειάζονται και όλο αυτό κάνει κύκλο. Το 90% των πελατών μας ζητάει υπηρεσίες που χρειάζεται το 10% και φυσικά αυτό κάνει κύκλους. Οι άλλες επιστήμες δεν έχουν επαρκείς απαντήσεις και τα δείγματα που παίρνουμε από την νέα γνώση που αντλείται από άλλες επιστήμες δεν είναι ελπιδοφόρα, μιας και η 'στροφή' έχει μια επιδερμική προσέγγιση.


Γνώσεις πάνω στην συμπεριφορά της ασθένειας, τις απαιτήσεις της Διαιτολογίας σε σχέση με εξελιγμένες μορφές τεχνολογίας, ανάλυση της ασθένειας βδομάδα βδομάδα, ικανότητα αντίστασης, αντίμετρα στην βουλιμία, μέτρηση ενοχών και αντιενοχών, εφαρμογή διαιτολογίου πάνω στην καθημερινότητα των θεραπευόμενων λαμβάνοντας υπόψην γιορτές, διακοπές, κτλ.


Ακόμη και γνώση πάνω στο κενό, στο διάστημα που ο ασθενής είναι μεταξύ μιας δίαιτας και μιας άλλης που είναι μία Επιστήμη από μόνη της και έχει μια δική της ψυχολογική κατεύθυνση, σε όλα αυτά παλεύουμε με πολύ λίγα όπλα στην φαρέτρα μας και σημάδι ανάκαμψης δεν φαίνεται.


Το θετικό είναι ότι πολλοί άνθρωποι (ειδικοί και μη) έχουν καταλάβει ότι η Brave new Calorie εποχή τέλειωσε καλώς ήρθε η εποχή Brave Uknown World.


Πηγή: Τρόπος να ζεις

Δημοφιλή άρθρα
Πρόσφατα άρθρα
Αναζήτηση με ετικέτες
Ακολουθείστε με
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Instagram Social Icon
RSS Feed

​Copyright © 2016 Χρήστος Βλάχος. | All rights reserved.

Designed & Created by Χρήστος Βλάχος​. | Είσοδος μέλους.