Survivor - Το μελλοντικό βάρος των παικτώνΤο σημερινό μας άρθρο θα αναλύσει τη πορεία του βάρους των ανθρώπων υπό συνθήκες βίαιης πείνας. Δεν θα κρύψουμε τη γενεσιουργό αιτία της σημερινής μας αθρογραφίας

η οποία είναι το Survivor στη τηλεόραση.


Είναι γνωστό ότι το τηλεπαιχνίδι λαμβάνει χώρα υπό ακραίες συνθήκες εύρεσης τροφής πάντα βέβαια με τη συναίνεση των παικτών. Η σημερινή μας ανάλυση θα επικεντρωθεί στις ακραίες συνθήκες υπό τις οποίες το βάρος αλλάζει και προς τα πάνω αλλά και προς τα κατω. Στη περίπτωση του reality-παιχνιδιού προς τα κάτω. Σήμερα θα αναλύσουμε την αύξηση που εμείς πιθανολογούμε ότι θα έχουν οι παίκτες όταν βγούν από κει, πράγμα που θα βοηθήσει τους αναγνώστες μας να καταλάβουν πως λειτουργεί το σώμα μετά από μια δίαιτα και πόσο γρήγορα ανακαταλαμβάνει το βάρος.


400θερμίδες την ημέρα

Θα πάρουμε το υποθετικό σενάριο ότι οι παίκτες μας λαμβάνουν ημερησίως 400θερμίδες και ότι το βάρος τους θα μειωθεί κατά 10-12κιλά περίπου κατά μέσο όρο.


Κάτω υπό βίαιες συνθήκες το σώμα τις 4 πρώτες εβδομάδες χάνει πολύ γρήγορα βάρος. Αν για παράδειγμα λαμβάνε κάποιος στο παρελθόν περίπου σαν το βάρος του Μπο(125-130κιλά) 3500 - 4000 θερμίδες την ημέρα, την πρώτη εβδομάδα που θα μπει στο Survivor θα χάσει περίπου 5 κιλά, την δεύτερη 3,5 και στο τέλος του πρώτου μήνα θα έχει χάσει σχεδόν 12-14κιλά. Ο βίαιος τρόπος που αλλάζει η διατροφή του όμως έχει ημερομηνία λήξεως άρα όταν επιστρέψει σε συνθήκες καθημερινότητας σε 40 ημέρες θα έχει ανακτήσει πλήρως το βάρος που έχει χάσει και σε 50ημέρες θα έχει πάρει ένα 5-7% βάρος επιπλέον απ' αυτό. Εντύπωση θα προκαλέσει το γεγονός στο Μπο ότι τις πρώτες 3 ημέρες που θα επιστρέψει σε συνθήκες κανονικότητας θα παίρνει 1 κιλό την ημέρα ίσως και παραπάνω αλλά με τη διαφορά ότι δεν θα τρώει 3500 θερμίδες την ημέρα αλλά από 1200-1500θερμίδες.


Αν πάρουμε ένα άλλο παράδειγμα τον Γιώργο Χρανιώτη ο οποίος φανταζόμαστε ότι έχει βάρος από 82-85κιλά, την πρώτη εβδομάδα θα χάσει 3,5 κιλά, την δεύτερη από 2,8-3,2 κιλά και στο τέλος του μήνα θα είναι λιγότερο περίπου 8 κιλά. Αν πάρουμε για παράδειγμα ότι παραμείνει εκεί για 2 μήνες θα χάσει περίπου 12κιλά, τα οποία θα πάρει σε 45 - 60 ημέρες και οι πιθανότητες είναι ιδιαίτερα αυξημένες να αυξήσει το βάρος του 80ημέρες μετά το παιχνίδι 87-89κιλά. Ο Γιώργος λαμβάνουμε υπόψιν μας ότι στο παρελθόν λάμβανε 2500 θερμίδες ημερησίως.


Τα άτομα που είχαν φυσιολογικό βάρος πριν τον αγώνα θα πάρουν 2-4κιλά περισσότερα απ' αυτά που μπήκαν και αυτό είναι μια καθολική άποψη μιας και το υποθερμιδικό διαιτολόγιο που ακολουθούν τώρα που αγωνίζονται είναι διάλλειμα και δεν έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στις ακραίες δίαιτες, φανταστείτε ότι κάποιος εφαρμόζει μια δίαιτα και χάνει σε μία εβδομάδα 4 κιλά και τη δεύτερη 3, σε αυτή τη περίπτωση ναι μεν έχει υποβάλλει τον εαυτό του σε ακραίες μορφές δίαιτας αλλά όποτε θέλει μπορεί να επανέρθει σε συνθήκες φαγητού καθημερινότητας, οπότε 2εβδομάδες θα χρειαστεί να ανακτήσει το βάρος που έχασε αλλά δεν θα σταματήσει εκεί, θα πάρει και άλλο βάρος 5-10% απ' αυτό που είχε πριν τη δίαιτα.


Το Survivor έρχεται να επιβεβαιώσει τον εξής κανόνα όταν κάποιος εκτεθεί σε συνθήκες ακραίου θερμιδικού υποσιτισμού και αυτό δεν είναι μια συνεχόμενη κατάσταση το βάρος θα ξανάρθει όπως μειώθηκε και ακόμη περισσότερο. Συνήθως είναι 5-10% παραπάνω και αν δεν ισορροπήσει εκεί μπορεί να φτάσει και 30%.


Συμπέρασμα

Το βάρος είναι ο ορισμός της ομοιόστασης, αν για χρόνια έχεις ένα συγκερκιμένο βάρος αυτό δύσκολα αλλάζει. Το να παχύνεις ή να αδυνατίσεις πολύ απαιτεί έκτακτες ειδικές συνθήκες αλλά όταν επιστρέψεις και πάλι σε συνθήκες ηρεμίας και καθημερινότητας το βάρος θα επανέλθει σε αυτό που για χρόνια ήταν. Μόνο που όταν έχεις παχύνει και τρως ποσότητες και είδος φαγητού πολύ διαφορετικό απ' ότι πριν είναι δύσκολο να 'απο-εθιστείς' απ' αυτό και να αδυνατίσεις. Το να αδυνατίσεις επειδή για κάποιο διάστημα δεν έτρωγες καλά και να παχύνεις όταν επέστρεφεις σε ήρεμες συνθήκες καθημερινότητας είναι πολύ πιο εύκολο. Το προς τα πάνω είναι εύκολο στον Δυτικό κόσμο, το προς τα κάτω είναι πολύ πιο δύσκολο και απαιτεί κόπο. Όταν θα έχουν περάσει χρόνια και οι παίκτες αναφέρονται στο reality που κάποτε πρωταγωνιστούσαν θα λένε και κάπου κάτω κάτω ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απορύθμιση του βάρους τους ακόμη και αν η διάρκεια του κράτησε μερικούς μήνες.


Πηγή

Δημοφιλή άρθρα
Πρόσφατα άρθρα
Αναζήτηση με ετικέτες
Ακολουθείστε με
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Instagram Social Icon
RSS Feed

​Copyright © 2016 Χρήστος Βλάχος. | All rights reserved.

Designed & Created by Χρήστος Βλάχος​. | Είσοδος μέλους.