top of page

Θέλω συνέχεια γλυκό!


Στο σημερινό μας άρθρο θα αναλύσουμε την επιθυμία των ανθρώπων για γλυκό και αν αυτή η επιθυμία μπορεί να μειωθεί και να ελεγθεί στην πορεία των ετών. Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ζωή των ανθρώπων που πολλές φορές μπορεί να αποτελεί και την χαριστική βολή στην διατροφή τους ή στο βάρος τους είναι και η ακατανίκητη επιθυμία για γλυκό. Ελέγχεται;

Περιορίζεται; Καταπολεμάτε; Νικάτε; Μπορεί να ελεγxθεί σε τέτοιο βαθμό που να μην δημιουργεί πρόβλημα;


Επιθυμία για γλυκό

Ας ξεκινήσουμε με μερικά δεδομένα:

  1. το γλυκό δεν είναι ναρκωτικά και τσιγάρα να θεωρούνται εξόχως επικίνδυνα για την υγεία, για να έχει ο πρωταγωνιστής πολλούς λόγους να διακόψει τη λήψη τους

  2. επειδή θεωρούνται ακίνδυνα η τακτική 'θα τα κόψω για πάντα' δεν πιάνει

  3. η μείωση της λήψης γλυκών πρέπει να γίνει σταδιακά και με τρόπο

  4. αν δεν δημιουργούσαν πρόβλημα στο βάρος και σε μερικές παθήσεις τα γλυκά κανείς δεν θα τα έκοβε

  5. οι άνθρωποι που μπαίνουν σε πρόγραμμα μείωσης βάρους δεν μπορούν και δεν χρειάζεται να κόψουν τα γλυκά,

  6. το 'θέλω γλυκό' είναι κυρίως εικόνες και μετά γεύσεις.

Η επιθυμία για γλυκό είναι όπως και άλλες επιθυμίες στη ζωή μας, δεν αντιμετωπίζονται με λύσεις μία και έξω, γιατί είναι επιθυμία η οποία μας αρέσει, το ιδανικό που θα θέλαμε θα ήταν να το τρώμε και να μην παχαίνουμε.


Γλυκό στη δίαιτα

Το γλυκό στη δίαιτα θέλει ρύθμιση, μια ρύθμιση προς τα κάτω, πρέπει να γδύσουμε τη γεύση του και να την κάνουμε με λιγότερες κουταλιές να προσφέρει ίδια ικανότητα κορεσμού. Δηλαδή να μην χρειάζονται 20 κουταλάκια του γλυκού γαλακτομπούρεκο αλλά 4 για να αισθανθούν την επιθυμία να σταματήσουν.


Το γλυκό όσο ανεβάζεις τις ποσότητες ζάχαρης που τρως τόσο ανεβάζει και την ικανότητα κορεσμού του, θέλει περισσότερο κάθε φορά για να αισθανθούμε ότι μας ικανοποιεί. Στη δίαιτα πρέπει να ρίξουμε σταδιακά τις ποσότητες για να προσφέρουμε με λιγότερο, περισσότερη ευχαρίστηση και να μειώσουμε και το βάρος. Χρειάζεται ρύθμιση στο γλυκό, αλλά με τίποτα διακοπή.


Οι άνθρωποι όταν αποφασίζουν να μειώσουν το βάρος τους τα θέλουν όλα 'εδώ και τώρα', με συνέπεια να κόβουν το γλυκό κάθετα. Επιθυμία που επιστρέφει σφοδρή και ασυγκράτητη μετά από 3-4 εβδομάδες. Η τακτική που θα ακολουθηθεί τις πρώτες 4 εβδομάδες είναι η πλήρη απελευθέρωση του γλυκού. Ο πρωταγωνιστής είναι ελεύθερος να φάει όσο θέλει και μετά την 4η εβδομάδα θα αρχίσουν να πέφτουν οι μερίδες γλυκού.


Την πρώτη εβδομάδα 1 1/2 μερίδα, την δεύτερη 1 μερίδα, την 5η 3/4 μερίδας και την 8η μισή μερίδα γλυκού. Μετά τους 3 μήνες θα αυξήσουμε ελαφρώς την ποσότητα και εφόσον έχουμε την έγκριση του πρωταγωνιστή, θα την κρατήσουμε σταθερή και ελεγχόμενη εκεί για πολλές εβδομάδες.


Στόχος

Η θεραπεία έχει τέσσερα βασικά στάδια

  1. ρύθμιση της ποσότητας του γλυκού από τον θεραπευόμενο

  2. ρύθμιση γλυκού από ειδικό και θεραπευόμενο μαζί

  3. ρύθμιση γλυκού από τον θεραπευόμενο και πάλι

  4. στάδιο σταθερής τροχιάς, πατάμε πάνω στο μοντέλο που μέσα του εκεί μπορεί να ελέγχεται γλυκό, βάρος και καθημερινότητα, σε μια σταθερή ποσότητα γλυκού τόσο όσο.

Η μέθοδος αυτή πολλοί θα πουν ότι αφού επιτρέπει το γλυκό ελεύθερα γιατί να μην το τρώει σε όση ποσότητα θέλει. Να πούμε εδώ ότι 'η σκιά' της θεραπείας είναι πολύ βαριά στον θεραπευόμενο και σετάρει σχετικά γρήγορα και με αποτελεσματικότητα τον πρωταγωνιστή σε βαθμό τέτοιο που θα ελαττώσει πολλά γλυκά από μόνος του, εμείς απλά του δίνουμε αυτό το χρόνο να τον χειριστεί όπως θέλει. Ο χειρισμός είναι τέτοιος που να καθιστά σαφές ότι οι δίαιτες 'κοψε, κόψε, κόψε' τέλειωσαν, ο διαιτολόγος μπαμπούλας που στα κόβει όλα και κοιτάς πότε θα φύγεις απ' το γραφείο για να φας, ανήκει σε μια άλλη γενιά και αντίληψη.


Ο σύγχρονος διαιτολόγος δεν χρησιμοποιεί ζυγαριές, διαιτολόγια, λιπομετρητές, μόνο το επιστημονικό του εκτόπισμα, δεν χρειάζεται τίποτε άλλο. Το μόνο συστατικό και το βασικότερο που θέλει η θεραπεία είναι να μπει το πλαίσιο της θεραπείας, οι κανόνες και οι συνεδρίες.


Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω. Μην χάσεις το επόμενό σου ραντεβού. Τώρα με έχεις ανάγκη!

#κάνετοπρώτοβήμα


Πηγή

Δημοφιλή άρθρα
Πρόσφατα άρθρα
Αναζήτηση με ετικέτες
Ακολουθείστε με
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Instagram Social Icon
RSS Feed
bottom of page