Η ζυγαριά σκοτώνει


Η Παχυσαρκία είναι μια αψυχανάλυτη πάθηση και ιδιαίτερα πολύπλοκη. Η θεραπεία της παχυσαρκίας θέλει πολύ έξυπνη αντιμετώπιση και ο ειδικός πρέπει να είναι πολύ έμπειρος και να αφουγκράζεται καλά τους παλμούς και τις ιδιοτροπίες της ασθένειας του κάθε θεραπευόμενου. Δεν χρειάζεται να πετύχει να αδυνατίσει όλους τους ασθενείς αλλά είναι υποχρέωση του να εξηγήσει τι μορφή θα έχει το τούνελ που θα μπουν. Ένας ειδικός θεωρείται 'καλός' όταν ο θεραπευόμενος έχει καταλάβει τα 2 βασικότερα πράγματα α) από τι πάσχει β) τι θα χρειαστεί να κάνει για να την πολεμήσει, (στάδια θεραπείας, υποτροπές, αντίδραση ασθένειας, ικανότητες του ασθενή κτλ). Με λίγα λόγια κάποιος που έχει κάνει δίαιτα (είτε πετύχει είτε όχι), πρέπει να ξέρει τα πάντα σε ό,τι αφορά αυτόν και την ασθένεια του.


Στο σημερινό μας άρθρο θα εξηγήσουμε πως μερικές επιλογές που θα κάνουμε πριν την έναρξη της θεραπείας μπορεί να κοστίσουν πολύ ακριβά. Το πως θα κατανεμηθεί η θεραπεία στο χρόνο παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο και θα καταλάβετε παρακάτω τι εννοούμε.


Οι Συνεδρίες στη δίαιτα

Όταν οι συνεδρίες είναι εβδομαδιαίες οι μέρες που έχεις μπροστά σου για να χάσεις βάρος δεν είναι 7, αλλά 5. Όταν οι συνεδρίες είναι 14ήμερες οι ημέρες προσοχής είναι περίπου 8-10 και ας πούμε ότι οι συνεδρίες είναι μηνιαίες οι μέρες προσοχής είναι σκορπισμένες στο χρόνο 5-7 μέρες.


Ένας ειδικός δεν μπορεί να προτείνει μηνιαίες συνεδρίες γιατί είναι σαν να λέει 'δεν με ενδιαφέρει αν αδυνατίσεις'. Επίσης ένας ειδικός θα βρεθεί στο δίλημμα, φθηνότερες συνεδρίες και λιγότερη θεραπεία ή πυκνότερες συνεδρίες και περισσότερη θεραπεία. Η άποψη μου είναι ότι δεν πρέπει να αφορά τον ειδικό, το πορτοφόλι του θεραπευόμενου, αλλά πως θα τον βοηθήσει να βρει λύση στο πρόβλημα του. Κανείς δεν πάει σε έναν ειδικό που είναι φθηνός και αναποτελεσματικός. Οι συνεδρίες θέτουν 1 όριο μπροστά και 1 όριο πίσω και μεταξύ αυτών των ορίων λαμβάνονται οι αποφάσεις. Όταν το όριο είναι στενό (εβδομαδιαίες) ο χρόνος αδυνατίσματος έχει πιο μεγάλη πυκνότητα και όταν αραιώνει (14ήμερες) λιγότερη.


Στη δίαιτα δεν ισχύει αυτό που λένε έχεις 1 εβδομάδα μπροστά σου να προσέξεις ή 14 ημέρες. Προσέχεις όσο κοντά σου είναι η ζυγαριά, όταν είναι μακριά σου δεν προσέχεις. Για την ακρίβεια, όταν δεν είσαι κοντά στη μέτρηση, προσπαθείς να φας όπως παλιά. Αυτό εσείς το ονομάζεται πρόοδο και αδυνάτισμα; Εγώ το ονομάζω καταπίεση. Μια αναγκαστική συμπεριφορά εντός 2 χρονικών ορίων, που μόλις αρθούν ποιος συγκρατεί το θηρίο.


Προσοχή και συνεδρίες


Οι εβδομαδιαίες συνεδρίες έχουν μια μέση προσοχή στο 80% των ημερών, οι 14ήμερες μέση προσοχή 60% και οι μηνιαίες 30%. Αυτές είναι πολλές χαμένες μέρες που ενώ ο κόσμος ρωτάει 'πόσο καιρό κάνεις δίαιτα' και όσο πιο πολύ χρόνο ακούει τόσο πιο πολύ περιμένει να έχει αδυνατίσει, τελικά η σωστή απάντηση έπρεπε να είναι 'κάνω δίαιτα 6μήνες και έχω προσέξει τον 1,5μήνα'. Επίσης οι αραιές επισκέψεις κάνουν τεράστιο κακό στη θεραπεία, ανυπολόγιστες συνέπειες. Σχεδόν τα 2/3 του χρόνου αχρηστεύονται. Ενώ θα έπρεπε η θεραπεία να ενεργοποιεί τις ημέρες που ακολουθούν, τελικά αυτό που συμβαίνει είναι να ενεργοποιείται η θεραπεία και να αχρηστεύονται ημέρες της. Σαν αεροπλάνο με 4κινητήρες που τελικά καταφέρνει να απογειωθεί με τον ένα που προσδοκά να φτάσει και στον προορισμό του. Η αρχική επιλογή συνεδριών θα καθορίσει όλη την θεραπεία καίρια και σε βάθος, λάθος επιλογές κοστίζουν ακριβά και ότι δεν θεραπεύει, αγριεύει την ασθένεια. Προσέξτε τι θα διαλέξετε.


Η σύνθεση της απόστασης μεταξύ 2 συνεδριών


Πάμε στο ζουμί της υπόθεσης. Οι πρώτες ώρες μετά από το ζύγισμα είναι οι πιο ανακουφιστικές, πέρασε η μέτρηση και βάζουμε κάποια αγαπημένα(φαγητά, γλυκά) του παρελθόντος στο πρόγραμμα μας. Η επόμενη ημέρα έχει επίσης 1 χαλαρότητα, αλλά τα σύννεφα των ενοχών ότι έρχεται το ζύγισμα πυκνώνουν, οπότε προσοχή.


Όσο πλησιάζει η μέτρηση η προσοχή έχει ως εξής: ημέρα 1η προσοχή 40%, 2η 50%, 3η 60%, 4η 65%, 5η 68%, 6η 70%, 7η 80%. Αν οι συνεδρίες ήταν 14ήμερες θα παίρναμε τις πρώτες 2-3 μέρες 30-40% προσοχή, τις πολλές επόμενες μέρες η μέση προσοχή θα έπεφτε στο 55-60% και πάλι την 14η ημέρα προσοχή 80%. Αλλά όλος γενικά ο μέσος όρος θα ήταν 10% κάτω από τις εβδομαδιαίες συνεδρίες. Το ρόλο κλειδί θα τον έπαιζαν και πάλι οι ενοχές, καθώς όταν ανεβαίνουν, βελτιώνονται οι μετρήσεις.


Στις εβδομαδιαίες συνεδρίες οι ενοχές ανεβαίνουν γρήγορα και στις 14ήμερες αργά και όχι τόσο πολύ. Πολλές ημέρες με μέτρια προσοχή και μεσαία επίπεδα ενοχών συνθέτουν το προφίλ των 14ήμερων μετρήσεων. Αυτές οι θεραπείες καταρρέουν γρηγορότερα και φέρνουν και μικρό αποτέλεσμα. Μετά ακούς να λένε για θερμίδες 1200, 1400, 1000, 500 και 3500 ή υπερθεραπείες πως θα ξεκολλήσει ο μεταβολισμός και θα ανέβει στο Ακονκάνγκουα και διάφορα τέτοια και λες αυτό το μυαλό που σκέφτεται αυτές τις υπερλύσεις από που κατέβηκε.


Tα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα, ότι διαιτολόγιο και να δώσεις δεν παίζει ρόλο και ειδικά μετά τον 1ο μήνα, ούτε καν ασχολείται κανείς μαζί του. Η δίαιτα είναι μια θεραπεία που στρέφεται γύρω από τη ζυγαριά, με κύριο χαρακτηριστικό το 'σύνδρομο της απόδρασης'. Όποτε βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία επιστρέφεις με ταχύτητα στο παρελθόν.


Ο μεταβολισμός κόλλησε


Ο μεταβολισμός κολλάει; Αν κολλάει λέει, βάλτε κάτω 6 μήνες δίαιτας(180μέρες), έχουμε και λέμε 24μέρες με προσοχή 80%, 24 ημέρες 70%, 36 μέρες με προσοχή 40% και τις υπόλοιπες 96 ημέρες προσέχω και δεν προσέχω. Μετά με ρωτάνε αν κόλλησε ο μεταβολισμός και τρεκλίζω. Σε ανάλυση 14ήμερων συνεδριών τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα και θα κάνουμε ειδική αναφορά σε επόμενο άρθρο. Οι εβδομαδιαίες συνεδρίες και αυτές βαθμιαία πέφτουν από τα παραπάνω ποσοστά σε βαθμό 10% σε όλες τις ημέρες.


Μετά ακούω κάτι ροφήματα που δίνουν για να ξεκολλήσει ο μεταβολισμός και κάτι ειδικές διατροφές και λέω 'ανθρώπινο αίμα μου μυρίζει'. Με το 1/5 των ημερών να προσέχεις μόνο, δεν αδυνατίζεις. Ότι και να πάρει ο άνθρωπος οι αριθμοί δείχνουν κάτι σημαντικό, κάνεις δίαιτα επειδή σε έχουν βάλει στη 'φάκα' οι ενοχές σου και όποτε ηρεμούν επιστρέφεις στα παλιά.


Αυτό δεν είναι αδυνάτισμα, είναι νοσταλγία για το παλιό.


ΠηγήΔημοφιλή άρθρα
Πρόσφατα άρθρα
Αναζήτηση με ετικέτες
Ακολουθείστε με
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Instagram Social Icon
RSS Feed

​Copyright © 2016 Χρήστος Βλάχος. | All rights reserved.

Designed & Created by Χρήστος Βλάχος​. | Είσοδος μέλους.